Su lån

2025-plan: SU’en som delvist lån

Regeringens 2025-plan indeholder en masse omfattende ændringer, som kommer til at få betydning for de fleste danskere på den ene eller anden måde. Et af de punkter, som kommer til at have betydning for rigtig mange, er regeringens planer for, hvordan SU’en fremover skal fungere.

Regeringens udspil for SU’en

Regeringen ønsker at sætte SU’en ned til 4300 kr. om måneden efter skat. Dette betyder altså en reducering på 20%. Til gengæld vil det så være muligt at optage et SU-lån på helt op til 4300 kr. Derudover sættes grænsen for fribeløbet op til 7800 kr. om måneden efter skat. Fribeløbet er det beløb, som den studerende har lov til at tjene ved siden af sin SU. Derudover sættes den hjemmeboende SU også ned. Før regeringens udspil lå SU’en for hjemmeboende på ungdomsuddannelser på 922-2561 kr. Her ønsker regeringen at sætte beløbet ned til 738-2049 kr. Ud over disse tiltag planlægger regeringen også at reducere SU rammen således, at det kun er muligt at modtage 5 års SU. I tilfælde af at man ønsker at tage en kandidatuddannelse, skal man nu til at tænke sig rigtig godt om, da det kan blive ret dyrt at droppe ud af en uddannelse og starte på en anden. Til gengæld for at en stor del fremover nok vil være nødt til at optage et SU-lån, ønsker regeringen så også at forhøje beskæftigelsesfradraget de første tre år efter endt uddannelse. Dette etableres for at den studerende har lettere ved at betale sit lån tilbage, hvilket er problematisk for en del studerende i dag.

Årsag til forslaget

Regeringen forsvarer deres forslag en omlægning af SU’en med, at det danske SU-system er en del mere generøst, end det er i de øvrige lande, vi ellers normalt sammenligner os med. I nogle andre nordeuropæiske lande har de et SU-system, som minder om det, regeringen foreslår, hvor dele af SU’en altså fungerer som et lån. På den måde belaster man ikke den øvrige økonomi så meget. Samtidig siger regeringen, at der er stort pres på det danske SU-system, da et stort antal udlændinge er begyndt at søge den danske SU. Det er problematisk, fordi mange udlændinge forlader Danmark efter endt studie. Det derfor er ’spildte penge’, der bruges på at uddanne studerende, som ikke bliver i Danmark og bidrager med skat efterfølgende.

Udbyttet af omlægningen af SU’en

Ved at realisere de nævnte ændringer har regeringen altså mulighed for at hente 3,3 milliarder kr. hos de studerende. Herunder skal 50% af de penge, man henter ved omlægningen, bruges på at forbedre uddannelserne. De øvrige 50% skal så bruges på andre områder, som regeringen finder mere trængende end de studerende. Disse områder omfatter blandt andet politi og forsvar, penge til skattelettelser, som både inkluderer bundskat og topskat samt penge til boligejerne.

Hvornår træder planen i kraft?

Hele denne SU omlægning vil træde i kraft for studerende, som starter på en uddannelser i 2019.

Planen er blevet kritiseret meget, da mange studerende muligvis vil komme til at for gælde sig allerede i studietiden. Dette kan også ske at afskrække potentielle studerende, hvis forældre ikke har penge til at støtte dem økonomisk under uddannelsen. På den måde vil videregående uddannelse altså ikke længere nødvendigvis være tilgængeligt i samme omfang alle. Til gengæld kan der ske en forbedring af uddannelsernes kvalitet, og mulighederne for at betale SU-lån tilbage forbedres meget. Samlet set er 2025-planen for SU altså et punkt, som deler vandene i Danmark meget.

Her på bloggen kan du læse meget mere om problematikken og læse kommentarer fra studerende.

Gawin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *