Mobilabonnement

Hvad betyder den nye roaming aftale?

Den nye roaming aftale for EU, gør det billigere at bruge telefonen på ferier, i udlandet fremover.

Aftalen betyder nemlig at du, fremover, kan bruge roaming i udlandet, uden at skulle betale ekstra. Det er blevet en del af dit allerede eksisterende data abonnement.

Takket være aftalen, der trådte i kraft den 15. juni 2017, skal du ikke længere være bange for at have roaming slået til, når du rejser syd for grænsen. Roaming aftalen gælder altså inden for alle EU’s grænser. Så du kan trygt bruge roaming i lande såsom Spanien, Italien og Tyskland, uden at få en kæmpe regning, når du kommer hjem fra ferie. Det vil dog stadig være dyrt, at bruge data i landene uden for EU. Dog er det blevet bekræftet at roaming gebyret, ligeledes vil blive afskaffet i Norge, Island og Liechtenstein, da disse lande normalt også følger reglerne som er vedtaget i EU. Det er også muligt at få anskaffet abonnementer, hvor roaming uden for EU’s grænser er inkluderet i prisen.

Begrænsninger i forbindelse med roaming aftalen

Dog er der i forbindelse med roaming aftalen, også blevet indført en bruger begrænsning. En så kaldt Fair Use begrænsning. Dette skal forhindre abonnementerne i at have et overforbrug af data i udlandet. Der er altså sat et roaming loft, som skal forhindre misbrug af data forbruget.

Fair Use aftalen betyder at man som EU-borger, kun kan roame i udlandet i max. 90 dage om året, for den pris du betaler for abonnementet i hjemlandet. Endvidere betyder det også at du skal være hjemme, mindst 1 gang pr. 30. dag du bruger roaming i udlandet.

Desuden kan teleudbyderne også begrænse, hvor stort et data forbrug du må have i udlandet i dit abonnement.

Da roaming aftalen blev vedtaget, gav flere telemarkeds udbydere udtryk for bekymring for den nye aftale. Bekymringerne omhandlede blandt andet teleudbydernes indtjeningsevne, som allerede inden aftalen var ret presset. Dette gav anledning til at flere udbydere valgte at hæve prisen for mobilabonnementer. Blandt andet har YouSee og Telia hævet priserne for deres abonnementer.

Aftalen betyder øget pres på teleudbyderne

Aftalen betyder altså at flere teleselskabet kan opleve et øget økonomisk pres, grundet den nye roaming aftale. Men hvilke konsekvenser kan det have for dig?

Roaming aftalen kan føre til et øget pres på økonomien for flere teleselskaber. Dette vil kunne påvirke dig som forbruger på flere måder. Da teleudbyderne står med et økonomisk pres, er det naturlig at sigte efter at hive penge i land på andre måder. Dette kan blandt andet ske, ved at hæve prisen for alle abonnementer, sænke datamængde på abonnementer i den billige prisklasse, måske endda helt fjerne muligheden for roaming for de billige abonnementer, så mobilen kun kan bruges inden for landets grænser, eller sætte begrænsning på mængden af data, så du får brug for tilkøb at data til roaming i udlandet.

Det er helt naturligt at teleudbyderne ikke ønsker et stort penge tab. Så hold øje med eventuelle forandring i abonnement hos din teleudbyder.

Gawin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *